17.10.2019.

Поделите ову страну:

ПРЕДСТАВНИЦИ ОШ „ВЕСЕЛИН МАСЛЕША“ УЗ ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ ПОСЕТИЛИ ОСТРВО КЕФАЛОНИЈА У ГРЧКОЈ

Уз подршку београдске општине Вождовац представнци ОШ „Веселин Маслеша“, заједно са ученицима и директорима других вожодвачких школа, боравили су на острву Кефалонија у Грчкој, од 25.9. до 1.10.2019. године.

Посета је реализована као део дугогодишње сарадње коју ошпштина Вождовац има са општином Ликсури. Прилику да оду на ово путовање добили су ученици Осме београдске гимназије и основних школа са Вождовца, који су остварили најбољи успех на републичком нивоу из наставних предмета и на спортским такмичењима протекле школске године.

Заједно са својим директорима и представницима Општине Вождовац, ученици су обишли најлепше и најзначајније знаменитости Кефалоније, провели дивне тренутке на прелепим плажама овог грчког острва и успоставили нова пријатељства са вршњацима из школе у Ликсурију.

Упознавање и дружење ученика почело је већ у аутобусу, на путу према Кефалонији. Иако пут до Кефалоније дуго траје, никоме није тешко пао јер је протекао у доброј атмосфери.Знаменитости и природне лепоте Кефалоније

Ђаци су се прошетали улицама Аргостолија и Ликсурија. Посебну пажњу привукла им је улица која носи назив Вождовац, у знак пријатељства са нашом општином, а у оквиру обележавања 150 година српско-грчког пријатељства.Ученици су обишли Манастир Светог Герасима, који се сматра заштитником острва Кефалонија, и упознали се са животом овог свеца који је рођен далеке 1506. године.Уз добру организацију времена, ђаци су успели да сваког дана уживају на некој од прелепих плажа. Посебно је био занимљив боравак на плажи Кси познатој по глиненим стенама за које се верује да имају лековита својства, а упечатљива је и због црвеног песка.


Недалеко од града Аргостоли налазе се пећина и подземно језеро Мелисани који су оставили посебан утисак на ученике и њихове пратиоце.

Дружење

Забава и добро расположење трајало је током читавог боравка на овом грчком острву. Ученици су се упознали и спријатељили са школарцима из грчке школе у Аргостолију.

Уз традиционалну грчу вечеру, деца су имала прилику да се упознају са грчком традицијом, а и да се опробају у грчком плесу.Ученици су се вратили препуни утисака, у нади да је ова посета само почетак пријатељства које ће времено постати још снажније.© Основна школа "Веселин Маслеша" - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.