ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА


ПРОЈЕКАТ "ПРОНАЂИ ПРАВУ ФОРМУЛУ

ШКОЛСКА 2015/2016 ГОДИНА

ДАН ДЕВОЈЧИЦА


У оквиру програма Професионалне оријентације обележен је Дан девојчица.Ученице седмог и осмог разреда су са педагогом школе Наташом Духанај и Иваном Држаић професором енглеског језика посетиле ФОН – Факултет организационих наука.


Ученице су имале прилику да чују основне информације о Факултету, студијској групи за информационе системе и технологије.Излагачи су биле успешне жене предавачи на факултету као и студенткиње, које су представиле њихов развојни пут.

Девојчице су имале прилике да чују које су предности и мане занимања са информационих система и технологија; након које средње школе могу да упишу овај факултет и смер; у којим све областима могу да раде са овим смером; које је најчешће радно време...


Драгоцено искуство је била и прилика да у рачунарским учионицама девојчице испробају праксу, праве анимације на рачунарима...

Поруке које су девојчице понеле након завршене посете: Превазиђена је подела на мушка и женска занимања; квалитет и знање не познаје поделу међу половима; можда је некада програмирање било „мушка” сфера интересовања , али жене су веома успешне у овој области.

ПОСЕТА „СОКО ШТАРКУ“

Више информација прочитајте овдеСАЈАМ ОБРАЗОВАЊА У ДОМУ ОМЛАДИНЕВише информација прочитајте овде

ВРШЊАЧКИ РЕАЛНИ СУСРЕТУ нашој школи је 17.3.2016. године организован вршњачки реални сусрет ученика 7 средњих школа: XII београдске гимназије, Савремене гимназије, XIV београдске гимназије, Геолошко и хидрометеоролошке школа “Mилутин Миланковић“, Друге економске школе, Гимназија „Стефан Немања“ и Средња стручна школа Захарије Стефановић Орфелин и ученика осмог разреда наше школе.

Ученици из Маслеше су имали прилику да погледају презентације ученика средњих школа и поставе им питања везано за упис и начин рада школа, смена у којима школе раде, број бодова који је потребан за упис у школе, информације о опремљености школа, екскурзије на које ученици иду....

Вршњачки реални сусрет су организовали психолог и педагог школе уз подршку тима за Професионалну оријентацију.


ПРОЈЕКАТ "ПРОНАЂИ ПРАВУ ФОРМУЛУ"У оквиру програма „Професионална оријентација“ наша школа се укључила у активности пројекта „Пронађи праву формулу“, чији је реализатор средња Хемијско прехрамбено технолошка школа из Београда.


Циљ овог пројекта је да се подигне свест о важности средње стручних школа у Србији, да се промовише Хемијско прехрамбено технолошка школа и образовни профили, као и производна занимања, да се поспеши сарадња бивших, садашњих и потенцијално будућих ученика.


Аутори пројекта су кроз актиности у радионици упознали ученике седмог и осмог разреда са садржајем и активностима пројекта.


У оквиру пројекта је расписан конкурс за ученичке радове на теме:


Кад порастем бићу...

Да сам, да сам...

Талентован сам за...


Ученица наше школе Нађа Цвитковић је учествовала на конкурсу са литерарним радом и писала је о томе како би желела да буде новинарка.Њен рад је био запажен и похваљен од стране комисије за избор најбољих ученичких радова. Позвана у ХПТШ где је организована радионица на којој је Златица Алемпијевић, проф. технолошке групе предмета, упознала ђаке првог разреда школе са техником прављења украсних предмета рециклажом, од старих, пластичних кеса.Наша ученица Нађа Цвитковић је имала прилику да присуствује овој радионици и да сарађује са новинарком Сузаном Николић, са којом је сачинила новинарски извештај.
ученица Нађа Цвитковић


У уторак 20.10. на позив средње ХПТШ, педагог и психолог наше школе, Наташа Духанај и Горица Клисура су са ученицима који су учествовали на конкурсу посетили школу.

Ученици су имали прилике да се боље упознају са школом и занимањима за које се ђаци образују.


Пекар и месар су само неки од смерова у овој школи. У прехрамбеном кабинету смо имали прилику да дегустирамо храну коју су нам спремили ученици са ових смерова.Кроз реални сусрет и вршњачко учење, ученици наше школе су имали прилику и да сами учествују у прављењу производа од теста.На крају овог дружења су додељене и награде за радове ученика.Наши ученици као творци илустрованог рада на тему „ Захтеви занимања“ били су похваљени и награђени.


Ученици наше школе Софија Благојевић, Марија Ракоњац, Ксенија Ђокић, Немања Тулимировић, Давид Јовић и са ауторима пројекта УНАПРЕД СЕ СВИ РАДУЈЕМО САЈМУ ЗАНИМАЊА КОЈИ ЋЕ БИТИ У НОВЕМБРУ МЕСЕЦУ У ДКЦ-у.